SEU Examen en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

AVG: examenonderwerp

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, oftewel AVG is een Europese verordening. De AVG is van toepassing op de verwerking(en) van persoonsgegevens en is ook direct van invloed op verschillende processen binnen de flexbranche.

Invloed op het SEU Examen 
Als uitzend- of backofficeprofessional heb je in de dagelijkse uitvoering van je werk direct te maken met wettelijke regels voor het verwerken  van persoonsgegevens. In het examen komt ook de AVG aan bod. Examenvragen kunnen gaan over:

· De verwerking van persoonsgegevens
· Welke gegevens je wel of niet mag noteren
· De verwerking van persoonsgegevens tijdens ziekte
· Bewaartermijnen
· Verschillende juridische grondslagen
· De verwerkingsbeginselen en of gegevens gebruikt mogen worden voor een ander doel dan waarvoor zij zijn verzameld.

Verschil met Wbp 
De grote lijnen ten opzichte van de Wet bescherming persoonsgegevens en meldplicht datalekken, zijn gelijk in de AVG.  Er zijn uiteraard ook veranderingen. Bijvoorbeeld:

· Nieuwe en uitgebreidere rechten voor de betrokkene, zoals het recht op vergetelheid en het recht op data-portaliteit.
· Wijzigingen van juridische benamingen, zoals verwerkingsverantwoordelijke (resp. verantwoordelijke) en verwerker (resp. bewerker)
· Extra en strengere verplichtingen voor de verwerkingsverantwoordelijke, zoals de documentatieplicht (waaronder het opstellen van een verwerkingsregister)
· In voorkomende gevallen de verplichtstelling van een gegevensbeschermingseffect beoordeling, ook wel een DPIA (Data Protection Impact Assessment) genoemd
· Het introduceren van de begrippen Privacy by Design en Privacy by Default
· In voorkomende gevallen de verplichtstelling van een functionaris voor de gegevensbescherming.

De AVG zal zeker zijn weerslag vinden binnen de flexbranche. Daarom wordt deze  getoetst in de SEU examens.

mr. M. (Marion) Stuveling,
Lid examencommissie bij de Stichting Examens Uitzendbranche 

Wil je ook het laatste examennieuws & tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in. Je ontvangt ongeveer 6-8 per jaar de SEUpdate.

Ben je werkgever (bijv hr-manager of vestigingsmanager voor het eigen personeel bij flexorganisatie) of werknemer (bijv. uitzend- of backofficeprofessional, SEU-examenkandidaat). Kies wat bij je rol past, zodat je de juiste SEUpdate ontvangt.

Vul 1 KEUZE in
Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het toesturen van de SEUpdate en delen jouw gegevens niet met derden.