Aanmelding

Je kunt jouw examen tot drie maanden vooruit inplannen. Houd rekening met een aanmeldtermijn van 2 weken als je werkgever betaalt.
Aanmelden voor een examen doe je in je persoonlijke ‘mijn seu account’. Tijdens het boeken kies je een datum, tijd en locatie.

Let op! Betaalt je werkgever de factuur?  Dan moet je het examen minimaal 14 dagen van tevoren boeken. 

Je vindt de aanmeldbutton bovenaan elke pagina. 
Het aanmelden bestaat uit een paar stappen:

 1. Via de button kom je op de aanmeldpagina.
 2. Maak een mijnseu account aan of login als je al een account hebt.
 3. Onder ‘inschrijven’ kun je direct een datum, tijd en locatie boeken.
 4. Je dient minimaal 2 weken voor een examendatum aan te melden.

Direct na aanmelden ontvang je een mail met accountverificatie. Heb je deze niet ontvangen, check dan je SPAM box.  Geen mail ontvangen? Check of er geen tikfout in je mailadres zit. Neem contact met ons op via info@seu.nl

Als je werkgever de factuur betaalt moet je het examen minimaal 14 dagen van tevoren boeken. Houd hier rekening mee!
Selecteer bij de aanmelding jouw werkgever in het dropdown menu.
Staat jouw werkgever niet in het dropdownmenu? Vul dan de werkgever gegevens in.  Let op dat alle gegevens zijn ingevuld, want de factuur wordt hier naartoe gestuurd.
Stem met jouw werkgever/hoofdkantoor af welke gegevens ingevoerd moeten worden voor een correcte facturatie en toegang tot het werkgeversdashboard.

Als je werkgever betaalt dien je het examen minimaal 2 weken vóór een examendatum te boeken. 
Wil je binnen 2 weken examen doen? Dan betaal je via Ideal en niet op rekening van de werkgever. 

Op deze nieuwspagina vind je actuele informatie over de maatregelen die we nemen i.v.m. het coronavirus. Op die pagina staan ook de meest gestelde vragen in relatie tot het coronavirus.

Wij hebben je gegevens nodig voor registratie, aanmeldingen, facturatie en certificering. In ons privacyreglement staat hoe wij omgaan met jouw privacy.

Behalve Den Helder, zijn alle toetslocaties rolstoeltoegankelijk. De toetszaal is in Den Helder alleen via een trap te bereiken.

In Zwolle is de hoofdingang bij de toetslocatie in Zwolle niet rolstoel-toegankelijk. Kandidaten die rolstoelafhankelijk zijn, kunnen gebruik maken van de expeditie ingang rechts van het pand.

Aanvragen examentijd verlenging

Bij je online aanmelding voor een SEU-examen kun je kiezen voor een examen met extra tijd. De reden hiervoor vermeld je bij de inschrijving. Eventuele documenten kun je uploaden in jouw account. Na het afronden van je aanmelding wordt je verzoek voor examentijdverlenging binnen 3 werkdagen beoordeeld.
Als je aanvraag wordt goedgekeurd ontvang je een notificatie van je examenoproep in je ‘mijn SEU’ account.
Als je aanvraag wordt afgekeurd dan informeren we je per e-mail.  

Je krijgt 25 minuten extra tijd bij een examen met examentijdverlenging.  De totale examenduur wordt daarmee 115 minuten.

Heb je een dyslexieverklaring of een medische indicatie? Dan kun je een verzoek om een examen met extra tijd indienen. Je verzoek wordt beoordeeld door de examencommissie.

Er zijn geen extra kosten verbonden aan een examen met examentijdverlenging.

Annuleren of omboeken

Online examen: 
Je kunt je examen omboeken via je MijnSEU-account.  Omboeken van een online examen is mogelijk tot 7 kalenderdagen voor de geplande examendatum. Dit kost € 72,64 excl. 21% btw. Betaling verloopt via Ideal. 
Aanvragen die wij korter dan 7 kalenderdagen voor de examendatum ontvangen, worden niet gehonoreerd. In die gevallen blijft het volledige examengeld verschuldigd.

Mondeling examen:
Een verzoek voor het omboeken van een mondeling examen dien je in per e-mail aan: info@seu.nl. Let op dat jij of je werkgever (als deze betaalt) instemt met de kosten. 
Omboeken van een mondeling examen is mogelijk tot 12 werkdagen  voor de geplande examendatum. Omboeken kost € 72,64 excl. 21% btw.  Je ontvangt een factuur voor de kosten.
Aanvragen die wij korter dan  12 werkdagen voor de examendatum ontvangen, worden niet gehonoreerd. In die gevallen blijft het volledige examengeld verschuldigd.

Particuliere deelnemer: 
Als je als particuliere deelnemer (je betaalt zelf) een SEU-examen boekt, kun je gebruik maken van de wettelijke bedenktijd. Zie voor meer informatie het infoblad.

Online examen:
Annuleren van een online examen is mogelijk, mits de annulering uiterlijk 7 kalenderdagen voor het examenmoment ingediend is.  Je regelt dit via je MijnSEU account. De administratiekosten bedragen € 72,64 excl. BTW, via Ideal te voldoen. 
Een annulering die korter dan 7 kalenderdagen voor de examendatum is  ingediend, kan niet meer gehonoreerd worden. Het volledige examengeld blijft dan verschuldigd. 

Mondeling examen
Annuleren van een mondeling examen is mogelijk, mits de annulering uiterlijk 12 werkdagen voor het examenmoment ingediend is.  Je regelt dit per e-mail aan info@seu.nl. Dit verzoek dient voorzien te zijn van akkoord werkgever (als deze betaalt). Je ontvangt een factuur voor de administratiekosten van € 72,64 excl. BTW.
Een annulering die korter dan 12 werkdagen voor de examendatum is ingediend, kan niet meer gehonoreerd worden. Het  volledige examengeld blijft verschuldigd. 

Annuleren bij aantoonbare overmacht
Als er sprake is van aantoonbare overmacht kun je een verzoek tot restitutie indienen. Restitutie kan worden aangevraagd tot 20 werkdagen na de examendatum en wordt verleend conform de restitutieregeling

Particuliere deelnemer: 
Als je als particuliere deelnemer (je betaalt zelf) een SEU-examen boekt, kun je gebruik maken van de wettelijke bedenktijd. Zie voor meer informatie het infoblad.

Diploma

Kun je jouw originele diploma niet meer vinden? Dan is het mogelijk om een duplicaat aan te vragen via je MijnSEU-account.  Een duplicaat kost € 72,64 excl. 21% BTW.

Je ontvangt je diploma 2 weken na de examendatum. Deze wordt verzonden naar je huisadres. Als je het diploma onverhoopt niet ontvangen hebt, dan kun je dit tot 4 maanden na je examendatum bij ons melden per e-mail aan info@seu.nl. Dan sturen we het diploma kosteloos opnieuw toe. Na afloop van deze termijn worden de administratiekosten voor de aanvraag van een duplicaat in rekening gebracht. In principe worden diploma’s alleen verstrekt indien de openstaande kosten zijn voldaan.

Diplomaregister

Verlies van een diploma komt regelmatig voor. Het is dan altijd een hele toer én een kostbare zaak om een duplicaat te bemachtigen. Met het diplomaregister is dit verleden tijd. Bovendien kunnen werkgevers direct zien of een (potentiële) medewerker over juiste en actuele kennis beschikt. Dat is wel zo efficiënt tijdens een sollicitatieprocedure. Het zoeken naar en het inleveren van originele diploma’s is verleden tijd.

Via je persoonlijke ‘mijn SEU’ account kun je toestemming geven of intrekken. 

Je kunt direct bij aanmelden voor het examen aangeven dat je opgenomen wilt worden in het diplomaregister. Achteraf regel je dit via je ‘mijn SEU’ account.

Op deze pagina kun je het register raadplegen.

Wil je meer weten over de voordelen van het register, aanmelden en privacy? Lees dan dit artikel.

Je naam, examennaam en examendatum worden opgeslagen mits je je voor het diplomaregister hebt aangemeld.
Zoeken in het register is alleen mogelijk op basis van geboortenaam én geboortedatum.

Nee. Opname in het diplomaregister is kosteloos.

Het examen

Voor vraag 1 vind je een tabblad die toegang geeft tot de cao’s.

Zorg ervoor dat je minimaal  15 minuten voor aanvang van het examen aanwezig bent.

Je hebt 90 minuten de tijd om het examen te maken. Dit geldt voor zowel het examen Uitzendmedewerker als Payroll.

De examens Uitzendprofessional en Backofficeprofessional bevatten beiden in totaal 65 vragen.
Je bent geslaagd voor het examen als je 65% van de vragen goed hebt beantwoord (42.25 punten).

Het gebruik van een woordenboek is bij het SEU Examen niet toegestaan. Alleen als je de Nederlandse taal (nog) niet voldoende beheerst en korter dan 5  jaar in Nederland verblijft, kun je een verzoek indienen voor het gebruik van een basiswoordenboek. Lees de voorwaarden voor dit verzoek in het infoblad.

De SEU online examens worden elke werkdag afgenomen op toetslocaties verspreid over heel Nederland. Kijk voor een overzicht van de SEU toetslocaties op SEU Toetslocaties.

Wanneer je minimaal 65% van de vragen correct hebt beantwoord ben je geslaagd voor het SEU-examen
Dit betekent dat voor een voldoende (5,5) een score van 42,25 punten behaald moet worden.

Je ontvangt je cijferlijst en eventueel het diploma met de definitieve uitslag  aan het einde van de maand volgend op de examenmaand.

Heb je het SEU examen online afgelegd? Dan heb je direct na het examen een e-mail ontvangen met daarin de uitslag.  HIER vind je de toelichting op het score-overzicht.

De SEU examens zijn gebaseerd op eindtermen. In deze eindtermen staat welke kennis, inzichten en vaardigheden je moet hebben  om het examen te behalen.

 • Download hier de eind- en toetstermen voor het examen Uitzendprofessional
 • Download hier de toelichting bij de eind- en toetstermen voor het examen Uitzendprofessional
 • Download via deze link de eind- en toetstermen voor het examen Backofficeprofessional
 • Download hier de toelichting bij de eind- en toetstermen voor het examen Backofficeprofessional
 • Op deze pagina vind je meer informatie over de vraagsoorten en de scoreberekening

Het tarief voor de online examens Uitzendprofessional en Backofficeprofessional bedraagt in 2021 € 190,73  (excl. 21% BTW).
Vanaf 1 januari 2022 is het ook mogelijk om schriftelijk examen te doen in het Pools op locatie Amersfoort. Het tarief hiervoor bedraagt € 295,22 excl.  BTW (tarief per 1-1-2022)

Bekijk op deze pagina de tarieven per 1-1-2022

 

De ABU en de NBBU cao vind je in het tabblad vóór vraag 1.  Schrijfgerei, kladpapier en een eenvoudige rekenmachine (type Casio FX82MS) zijn beschikbaar op de toetslocatie. Kladpapier moet na afloop van het examen worden ingeleverd.

Op de toetslocatie worden de volgende identiteitsbewijzen geaccepteerd:

 • Nederlands Paspoort
 • paspoort uit EU- of EER-land
 • Zwitsers paspoort
 • Nederlands rijbewijs
 • Nederlandse of Europese identiteitskaart
 • Nederlandse verblijfsvergunning of Nederlands W-document.

Nieuwe wet- en regelgeving wordt vanaf de wettelijke / daadwerkelijke ingangsdatum getoetst. Verouderde wetgeving wordt niet getoetst.

Inzage, bezwaar en beroep

Uiterlijk binnen 8 weken na de examendatum – binnen welke termijn inzage moet plaatsvinden – kan een deelnemer die het niet eens is met zijn beoordeling, een schriftelijk bezwaar indienen. Dat kan uitsluitend via een volledig ingevuld en gemotiveerd bezwaarformulier dat op deze pagina kan worden gedownload. Je kunt dit ingevulde formulier uploaden in je persoonlijke ‘mijn SEU’ – account, onder ‘examenproducten aanvragen / bezwaar indienen.’

Aanmelden voor inzage in je examenwerk in Amersfoort kan via je persoonlijke ‘mijn SEU’ account. Na je aanmelding ontvang je binnen 3 werkdagen een bevestiging per e-mail. Deze bevestiging heb je nodig voor toegang tot de inzage.

 

Uiterlijk binnen 8 weken na de examendatum – binnen welke termijn inzage moet plaatsvinden – kan een deelnemer die het niet eens is met zijn beoordeling, een schriftelijk bezwaar indienen. Dat kan uitsluitend via een volledig ingevuld en gemotiveerd bezwaarformulier dat je op deze pagina kunt downloaden. Je kunt dit ingevulde formulier uploaden in je persoonlijke ‘mijn SEU’ – account, onder ‘examenproducten aanvragen / bezwaar indienen.’

Inzage is mogelijk in Amersfoort, op onderstaande momenten:
Wekelijks op dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur
In de oneven weken op woensdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur
In de even weken op vrijdagochtend tussen 09.00 en 10.00 uur.

Na een afgewezen bezwaar kun je in beroep gaan bij het College van Beroep. Voor het behandelen van een beroepszaak wordt een bedrag van € 200 aan beroepskosten in rekening gebracht.

Je hebt recht op inzage van je gegevens, correctie of verwijdering. Stuur hiervoor een mail naar info@seu.nl. In verband met je privacy kunnen we je vragen om aanvullende gegevens ter identificatie, zodat we zeker weten dat we de gegevens aan de rechtmatige persoon verstrekken. Je ontvang binnen 4 weken een reactie. Meer info vind je in ons privacybeleid

In verband met de geheimhouding van de vragenbank is het niet toegestaan om foto’s of kopieën van het examenwerk te maken. Tijdens inzage mag je wel korte aantekeningen maken. De toezichthouder kan oordelen dat de aantekeningen te uitgebreid zijn en de aantekeningen innemen ter beoordeling van de examencommissie.

Als je een onvoldoende hebt gehaald is het mogelijk om je online examen in te zien. Dit geldt ook voor mondelinge examens. Inzage is, na aanmelding, mogelijk tot zes weken na de examendatum.

Dat is helaas niet mogelijk. Je mag alleen zelf het examen inzien. 

Bij een toegewezen bezwaar vindt geen vergoeding van kosten plaats. Een reeds geboekt nieuw examen kan niet kosteloos geannuleerd worden.

Inzage is mogelijk op onderstaande momenten:
Wekelijks op dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur
In de oneven weken op woensdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur
In de even weken op vrijdagochtend tussen 09.00 en 10.00 uur.

In het Reglement Bezwaar en Beroep staan alle details over de procedures. Je vindt dit reglement op deze pagina onder het kopje voorwaarden en reglementen. 

Binnen zes weken na ontvangst van het bezwaarschrift beslist de examencommissie over het bezwaarschrift.

Inzage in je examen is kosteloos.

Klachten

Je hebt recht op inzage van je gegevens, correctie of verwijdering. Stuur hiervoor een mail naar info@seu.nl. In verband met je privacy kunnen we je vragen om aanvullende gegevens ter identificatie, zodat we zeker weten dat we de gegevens aan de rechtmatige persoon verstrekken. Je ontvangt binnen 4 weken een reactie. Meer info vind je in ons privacybeleid

Heb je een klacht over de gang van zaken of omstandigheden voorafgaand, tijdens of na afloop van het examen?
Meldt dit dan binnen 2 weken na het incident. Download op deze pagina  onder het kopje ‘formulieren’  het klachtenformulier. Mail deze volledig ingevuld  naar info@seu.nl.
Als je klacht gaat over het inhoudelijke examen vragen wij je een bezwaar in te dienen.

Klachten worden binnen 10 werkdagen afgehandeld.

Mondeling Examen

In verband met de coronamaatregelen worden er beperkt mondelinge examens afgenomen. Dit geldt voor examens mét en zonder tolk. Stuur een e-mail naar info@seu.nl voor de aanvraag van een mondeling examen. Wij nemen dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

De kosten voor een mondeling examen zonder tolk bedragen € 415,04 exclusief 21% BTW in 2021. Per 1-1-2022 kost een mondeling examen € 422,51 excl. BTW.
De kosten voor een mondeling examen met tolk zijn op aanvraag beschikbaar. Per 1-1-2022 is het tarief voor een mondeling examen met tolk € 506,14 excl. BTW

Het mondelinge examen vindt plaats op het kantoor van SEU. Plotterweg 1 in Amersfoort.

Er zijn drie situaties waarin je een verzoek voor een mondeling examen kunt indienen.

 1. Medische indicatie
 2. Beperkte kennis van het Nederlands
 3. Herhaaldelijk gezakt

Direct na de examenafname wordt een bewijs van deelname naar het door jou opgegeven e-mail adres verzonden.
De uitslag is binnen 24 uur beschikbaar in je  ‘mijn SEU’ account. Zodra de uitslag beschikbaar is ontvang je per e-mail een notificatie.