Aanmelding
Hoe lang van tevoren kan ik mijn examen boeken?
Je kunt jouw examen tot drie maanden vooruit inplannen. Houd rekening met een aanmeldtermijn van 2 weken als je werkgever betaalt.
Aanmelden voor een examen doe je in je persoonlijke ‘mijn seu account’. Tijdens het boeken kies je een datum, tijd en locatie.
Let op! Betaalt je werkgever de factuur? Dan moet je het examen minimaal 14 dagen van tevoren boeken.
Hoe kan ik mij aanmelden?
Je vindt de aanmeldbutton bovenaan elke pagina.
Het aanmelden bestaat uit een paar stappen:
- Via de button kom je op de aanmeldpagina.
- Maak een mijnseu account aan of login als je al een account hebt.
- Onder ‘inschrijven’ kun je direct een datum, tijd en locatie boeken.
- Je dient minimaal 2 weken voor een examendatum aan te melden.
Ik heb na mijn aanmelding geen mail ontvangen. Wat moet ik nu doen?
Direct na aanmelden ontvang je een mail met accountverificatie. Heb je deze niet ontvangen, check dan je SPAM box. Geen mail ontvangen? Check of er geen tikfout in je mailadres zit. Neem contact met ons op via info@seu.nl
Mijn werkgever betaalt mijn examen. Hoe zorg ik ervoor dat hij de factuur ontvangt?
Als je werkgever de factuur betaalt moet je het examen minimaal 14 dagen van tevoren boeken. Houd hier rekening mee!
Selecteer bij de aanmelding jouw werkgever in het dropdown menu.
Staat jouw werkgever niet in het dropdownmenu? Vul dan de werkgever gegevens in. Let op dat alle gegevens zijn ingevuld, want de factuur wordt hier naartoe gestuurd.
Stem met jouw werkgever/hoofdkantoor af welke gegevens ingevoerd moeten worden voor een correcte facturatie en toegang tot het werkgeversdashboard.
Wat is de minimale aanmeldtermijn voor het examen?
Als je werkgever betaalt dien je het examen minimaal 2 weken vóór een examendatum te boeken.
Wil je binnen 2 weken examen doen? Dan betaal je via Ideal en niet op rekening van de werkgever.
Waarom hebben jullie mijn persoonlijke gegevens nodig?
Wij hebben je gegevens nodig voor registratie, aanmeldingen, facturatie en certificering. In ons privacyreglement staat hoe wij omgaan met jouw privacy.
Zijn alle toetslocaties rolstoeltoegankelijk?
Behalve Den Helder, zijn alle toetslocaties rolstoeltoegankelijk. De toetszaal is in Den Helder alleen via een trap te bereiken.
In Zwolle is de hoofdingang bij de toetslocatie in Zwolle niet rolstoel-toegankelijk. Kandidaten die rolstoelafhankelijk zijn, kunnen gebruik maken van de expeditie ingang rechts van het pand.
Aanvragen examentijd verlenging
Hoe vraag ik een examen met extra tijd aan?
Bij je online aanmelding voor een SEU-examen kun je kiezen voor een examen met extra tijd. De reden hiervoor vermeld je bij de inschrijving. Eventuele documenten kun je uploaden in jouw account. Na het afronden van je aanmelding wordt je verzoek voor examentijdverlenging binnen 3 werkdagen beoordeeld.
Als je aanvraag wordt goedgekeurd ontvang je een notificatie van je examenoproep in je ‘mijn SEU’ account.
Als je aanvraag wordt afgekeurd dan informeren we je per e-mail.
Hoeveel extra tijd krijg ik voor het examen met examentijdverlenging?
Je krijgt 25 minuten extra tijd bij een examen met examentijdverlenging. De totale examenduur wordt daarmee 115 minuten.
Wanneer kom ik in aanmerking voor een examen met extra tijd?
Heb je een dyslexieverklaring of een medische indicatie? Dan kun je een verzoek om een examen met extra tijd indienen. Je verzoek wordt beoordeeld door de examencommissie.
Zijn er extra kosten verbonden aan een examen met examentijdverlenging?
Er zijn geen extra kosten verbonden aan een examen met examentijdverlenging.
Annuleren of omboeken
Hoe kan ik mijn examen omboeken naar een andere datum?
Online examen:
Je kunt je examen omboeken via je MijnSEU-account. Omboeken van een online examen is mogelijk tot 7 kalenderdagen voor de geplande examendatum tegen betaling van de administratiekosten. Betaling verloopt via Ideal. Bekijk hier de actuele tarieven. Aanvragen die wij korter dan 7 kalenderdagen voor de examendatum ontvangen, worden niet gehonoreerd. In die gevallen blijft het volledige examengeld verschuldigd.
Schriftelijk examens Pools:
Je kunt dit examen niet rechtstreeks omboeken. Annuleer eerst de geplande examendatum en boek daarna een nieuwe datum. Zowel annuleren als een nieuwe datum boeken doe je in het MijnSEU-account. Aanvragen die wij korter dan 14 kalenderdagen voor de examendatum ontvangen, worden niet gehonoreerd. In die gevallen blijft het volledige examengeld verschuldigd. De kosten vind je op de tarievenpagina. Betaling gaat per iDeal.
Je ontvangt de factuur in je MijnSEU-account.
Mondeling examen:
Je kunt dit examen niet rechtstreeks omboeken. Annuleer eerst de geplande examendatum en boek daarna een nieuwe datum. Zowel annuleren als een nieuwe datum boeken verloopt via het MijnSEU-account. Dit kan tot 16 kalenderdagen voor de geplande examendatum.
Let op: wijzigen korter dan 16 kalenderdagen voor de examendatum wordt niet gehonoreerd. In die gevallen blijft het volledige examengeld verschuldigd.
De kosten vind je op de tarievenpagina. Betaling gaat per iDeal.
Je ontvangt de factuur in je MijnSEU-account.
Particuliere deelnemer:
Als je als particuliere deelnemer (je betaalt zelf) een SEU-examen boekt, kun je gebruik maken van de wettelijke bedenktijd. Zie voor meer informatie het infoblad op de documentenpagina.
Hoe kan ik mijn examen annuleren?
Online examen:
Annuleren van een online examen is mogelijk tot 7 kalenderdagen voor de examendatum. Je regelt dit via je MijnSEU account.
Een annulering die korter dan 7 kalenderdagen voor de examendatum is ingediend, kan niet meer gehonoreerd worden. Het volledige examengeld blijft dan verschuldigd.
De kosten vind je op de tarievenpagina. Betaling gaat per iDeal.
Schriftelijk examen Pools:
Annuleren is mogelijk tot 14 kalenderdagen voor de examendatum. Je regelt dit via je MijnSEU account.
Een annulering die korter dan 14 kalenderdagen voor de examendatum is ingediend, kan niet meer gehonoreerd worden. Het volledige examengeld blijft dan verschuldigd.
De kosten vind je op de tarievenpagina. Betaling gaat per iDeal.
Mondeling examen (incl. mondeling met tolk):
Annuleren van een mondeling examen is mogelijk tot 16 kalenderdagen voor de examendatum. Je regelt dit via het MijnSEU-account.
Een annulering die korter dan 16 kalenderdagen voor de examendatum is ingediend, kan niet meer gehonoreerd worden. Het volledige examengeld blijft verschuldigd.
De kosten vind je op de tarievenpagina. Betaling gaat per iDeal.
Annuleren bij aantoonbare overmacht
Als er sprake is van aantoonbare overmacht kun je een verzoek tot restitutie indienen. Restitutie kan worden aangevraagd tot 20 werkdagen na de examendatum en wordt verleend conform de restitutieregeling
Particuliere deelnemer:
Als je als particuliere deelnemer (je betaalt zelf) een SEU-examen boekt, kun je gebruik maken van de wettelijke bedenktijd. Zie voor meer informatie het infoblad.
Diploma
Duplicaat aanvragen
Kun je jouw originele diploma niet meer vinden? Dan is het mogelijk om een duplicaat aan te vragen via je MijnSEU-account. Kijk voor de kosten op deze tarievenpagina.
Wanneer ontvang ik mijn diploma?
Als je geslaagd bent voor het online examen worden de cijferlijst en het diploma met definitieve uitslag 2 weken na de examendatum per post naar je huisadres verstuurd.
Ben je geslaagd voor een mondeling of schriftelijk examen, dan worden de cijferlijst en het diploma met de definitieve uitslag 2 weken na de uitslagmail per post verstuurd.
Als je het diploma onverhoopt niet ontvangen hebt, dan kun je dit tot 4 maanden na je examendatum bij ons melden per e-mail aan info@seu.nl. Dan sturen we het diploma kosteloos opnieuw toe. Na afloop van deze termijn worden de administratiekosten voor de aanvraag van een duplicaat in rekening gebracht. In principe worden diploma’s alleen verstrekt indien de openstaande kosten zijn voldaan.
Diplomaregister
Diplomaregister - wat is het doel?
Verlies van een diploma komt regelmatig voor. Het is dan altijd een hele toer én een kostbare zaak om een duplicaat te bemachtigen. Met het diplomaregister is dit verleden tijd. Bovendien kunnen werkgevers direct zien of een (potentiële) medewerker over juiste en actuele kennis beschikt. Dat is wel zo efficiënt tijdens een sollicitatieprocedure. Het zoeken naar en het inleveren van originele diploma’s is verleden tijd.
Hoe kan ik mijn gegevens laten verwijderen uit het diplomaregister?
Via je persoonlijke ‘mijn SEU’ account kun je toestemming geven of intrekken.
Hoe kan ik mij laten registreren in het diplomaregister?
Je kunt direct bij aanmelden voor het examen aangeven dat je opgenomen wilt worden in het diplomaregister. Achteraf regel je dit via je ‘mijn SEU’ account.
Waar vind ik het diplomaregister?
Op deze pagina kun je het register raadplegen.
Wil je meer weten over de voordelen van het register, aanmelden en privacy? Lees dan dit artikel.
Welke persoonsgegevens worden opgeslagen in het diplomaregister?
Je naam, examennaam en examendatum worden opgeslagen mits je je voor het diplomaregister hebt aangemeld.
Zoeken in het register is alleen mogelijk op basis van geboortenaam én geboortedatum.
Zijn er kosten verbonden aan het diplomaregister?
Nee. Opname in het diplomaregister is kosteloos.
Het examen
Hoe gebruik ik ABU en NBBU cao bij mijn examen?
Vóór vraag 1 vind je een tabblad die toegang geeft tot de cao’s. Op de pagina met praktische exameninformatie vind je aanvullende informatie raadplegen cao’s en een download met afbeeldingen.
Doe je schriftelijk of mondeling examen? Dan wordt het cao boekje verstrekt.
Hoe laat moet ik aanwezig zijn voor het examen?
Zorg ervoor dat je minimaal 15 minuten voor aanvang van het examen aanwezig bent.
Hoe lang duurt het examen?
Je hebt 90 minuten de tijd om het examen te maken. Dit geldt voor zowel het examen Uitzendprofessional als Backofficeprofessional.
Het schriftelijk examen in het Pools duurt 105 minuten.
Hoeveel vragen worden er gesteld in het examen?
De examens Uitzendprofessional en Backofficeprofessional bevatten beiden in totaal 65 vragen.
Je bent geslaagd voor het examen als je 65% van de vragen goed hebt beantwoord (42.25 punten).
Mag ik een woordenboek gebruiken bij het SEU Examen?
Het gebruik van een woordenboek is bij het SEU Examen niet toegestaan. Alleen als je de Nederlandse taal (nog) niet voldoende beheerst en korter dan 5 jaar in Nederland verblijft, kun je een verzoek indienen voor het gebruik van een basiswoordenboek. Lees de voorwaarden voor dit verzoek in het infoblad.
Waar kan ik het SEU examen afleggen?
De SEU online examens worden elke werkdag afgenomen op toetslocaties verspreid over heel Nederland. Kijk voor een overzicht van de SEU toetslocaties op SEU Toetslocaties.
Wanneer ben ik geslaagd voor het examen?
Om te slagen voor het SEU examen moet je 65% van de vragen juist beantwoorden. Per vraag scoor je maximaal één punt. Als je 42.25 punten hebt gescoord ben je geslaagd met een 5.5.
Wanneer ontvang ik mijn diploma en/of cijferlijst?
Als je geslaagd bent voor het online examen worden de cijferlijst en het diploma met definitieve uitslag 2 weken na de examendatum per post verstuurd.
Ben je geslaagd voor een mondeling of schriftelijk examen, dan worden de cijferlijst en het diploma met de definitieve uitslag 2 weken na de uitslagmail per post verstuurd.
Wat betekent de scoretabel in de uitslagmail?
Heb je het SEU examen online afgelegd? Dan heb je direct na het examen een e-mail ontvangen met daarin de uitslag. HIER vind je de toelichting op het score-overzicht.
Wat moet ik weten?
De SEU examens zijn gebaseerd op eindtermen. In deze eindtermen staat welke kennis, inzichten en vaardigheden je moet hebben om het examen te behalen.
- Je vindt de eind- en toetstermen, het toelichtingsdocument, de oefenvragen en het demo-examen op de overzichtspagina documenten.
- Op deze pagina vind je meer informatie over de vraagsoorten en de scoreberekening
Welke hulpmiddelen mag ik gebruiken tijdens het examen?
De ABU en de NBBU cao vind je in het tabblad vóór vraag 1. Schrijfgerei, kladpapier en een eenvoudige rekenmachine (type Casio FX82MS) zijn beschikbaar op de toetslocatie. Kladpapier moet na afloop van het examen worden ingeleverd.
Welke identiteitsbewijzen worden geaccepteerd op de toetslocatie?
Op de toetslocatie worden de volgende identiteitsbewijzen geaccepteerd:
- Nederlands Paspoort
- paspoort uit EU- of EER-land
- Zwitsers paspoort
- Nederlands rijbewijs
- Nederlandse of Europese identiteitskaart
- Nederlandse verblijfsvergunning of Nederlands W-document.
Welke wet- en regelgeving wordt getoetst tijdens het examen?
Nieuwe wet- en regelgeving wordt vanaf de wettelijke / daadwerkelijke ingangsdatum getoetst. Verouderde wetgeving wordt niet getoetst.
Inzage, bezwaar en beroep
Mag ik mijn examen inzien?
Als je een onvoldoende hebt gehaald is het mogelijk om je online examen in te zien. Dit geldt ook voor mondelinge examens. Inzage is, na aanmelding, mogelijk tot zes weken na de examendatum.
Mag ik iemand meenemen naar de inzage?
Dat is helaas niet mogelijk. Je mag alleen zelf het examen inzien.
Waar en wanneer kan ik mijn examenwerk inzien?
Inzage is – uitsluitend op afspraak – mogelijk in ons kantoor in Amersfoort, op onderstaande momenten:
In de oneven weken op dinsdag van 15:00 tot 16:00 uur.
In de even weken op maandag van 15:00 tot 16:00 uur
Via je Mijn-SEU account kun je een inzagemoment plannen.
Hoe kan ik mij aanmelden voor de inzage van mijn examenwerk?
Aanmelden voor inzage in je examenwerk in Amersfoort kan via je persoonlijke ‘mijn SEU’ account. Na je aanmelding ontvang je binnen 3 werkdagen een bevestiging per e-mail. Deze bevestiging heb je nodig voor toegang tot de inzage.
Mag ik aantekeningen, kopieën of foto’s maken tijdens de inzage?
In verband met de geheimhouding van de vragenbank is het niet toegestaan om foto’s of kopieën van het examenwerk te maken. Tijdens inzage mag je wel korte aantekeningen maken. De toezichthouder kan oordelen dat de aantekeningen te uitgebreid zijn en de aantekeningen innemen ter beoordeling van de examencommissie.
Wat zijn de kosten van inzage?
Inzage in je examen is kosteloos.
Ik ben het niet eens met de beoordeling van mijn examen. Kan ik bezwaar indienen?
Uiterlijk binnen 8 weken na de examendatum – binnen welke termijn inzage moet plaatsvinden – kan een deelnemer die het niet eens is met zijn beoordeling, een schriftelijk bezwaar indienen. Dat kan uitsluitend via een volledig ingevuld en gemotiveerd bezwaarformulier dat je op deze pagina kunt downloaden. Je kunt dit ingevulde formulier uploaden in je persoonlijke ‘mijn SEU’ – account, onder ‘examenproducten aanvragen / bezwaar indienen.’
Hoe kan ik bezwaar indienen?
Uiterlijk binnen 8 weken na de examendatum – binnen welke termijn inzage moet plaatsvinden – kan een deelnemer die het niet eens is met zijn beoordeling, een schriftelijk bezwaar indienen in het Nederlands of in het Engels. Dat kan uitsluitend via een volledig ingevuld en gemotiveerd bezwaarformulier dat op deze pagina kan worden gedownload. Je kunt dit ingevulde formulier uploaden in je persoonlijke Mijn SEU-account, onder ‘examenproducten aanvragen / bezwaar indienen.’
Waar vind ik de details over het indienen van een bezwaar en/of beroep?
In het Reglement Bezwaar en Beroep staan alle details over de procedures. Je vindt dit reglement op deze pagina onder het kopje voorwaarden en reglementen.
Ik ben het niet eens met de reactie op mijn bezwaarschrift. Wat nu?
Na een afgewezen bezwaar kun je in beroep gaan bij het College van Beroep. Voor het behandelen van een beroepszaak wordt een bedrag van € 200 aan beroepskosten in rekening gebracht.
Mijn bezwaarschrift is toegekend, krijg ik gemaakte kosten vergoed?
Bij een toegewezen bezwaar vindt geen vergoeding van kosten plaats. Een reeds geboekt nieuw examen kan niet kosteloos geannuleerd worden.
Wanneer ontvang ik een reactie op mijn bezwaarschrift?
Binnen zes weken na ontvangst van het bezwaarschrift beslist de examencommissie over het bezwaarschrift.
Kan ik mijn gegevens laten wijzigen of verwijderen?
Je hebt recht op inzage van je gegevens, correctie of verwijdering. Stuur hiervoor een mail naar info@seu.nl. In verband met je privacy kunnen we je vragen om aanvullende gegevens ter identificatie, zodat we zeker weten dat we de gegevens aan de rechtmatige persoon verstrekken. Je ontvang binnen 4 weken een reactie. Meer info vind je in ons privacybeleid
Klachten
Kan ik mijn gegevens laten wijzigen of verwijderen?
Je hebt recht op inzage van je gegevens, correctie of verwijdering. Stuur hiervoor een mail naar info@seu.nl. In verband met je privacy kunnen we je vragen om aanvullende gegevens ter identificatie, zodat we zeker weten dat we de gegevens aan de rechtmatige persoon verstrekken. Je ontvangt binnen 4 weken een reactie. Meer info vind je in ons privacybeleid
Waar kan ik een klacht indienen?
Heb je een klacht over de gang van zaken of omstandigheden voorafgaand, tijdens of na afloop van het examen?
Meldt dit dan binnen 2 weken na het incident. Download op deze pagina onder het kopje ‘formulieren’ het klachtenformulier. Mail deze volledig ingevuld naar info@seu.nl.
Als je klacht gaat over het inhoudelijke examen vragen wij je een bezwaar in te dienen.
Wanneer krijg ik een reactie op mijn klacht?
Klachten worden binnen 10 werkdagen afgehandeld.
Mondeling Examen
Hoe kan ik een mondeling examen aanvragen?
Een mondeling examen (met of zonder tolk) vraag je aan via het MijnSEU-portal.
Waar vindt het mondelinge examen plaats?
Het mondelinge examen vindt plaats op het kantoor van SEU. Plotterweg 1 in Amersfoort.
Wanneer kom ik in aanmerking voor een mondeling examen?
Er zijn drie situaties waarin je een verzoek voor een mondeling examen kunt indienen.
- Medische indicatie
- Beperkte kennis van het Nederlands
- Herhaaldelijk gezakt. Voor het schriftelijk examen Pools geldt dat je ook voor de schriftelijke herkansing gezakt moet zijn, voordat je een mondeling met tolk kunt aanvragen.
Wanneer ontvang ik de uitslag van mijn mondelinge examen?
Direct na de examenafname wordt een bewijs van deelname naar het door jou opgegeven e-mail adres verzonden.
De uitslag is binnen 24 uur beschikbaar in je ‘mijn SEU’ account. Zodra de uitslag beschikbaar is ontvang je per e-mail een notificatie.
Permanente educatie
Waarom is permanente educatie nodig?
De flexibele arbeidsmarkt en bijbehorende wet- en regelgeving is continue aan verandering onderhevig. De werkdruk is hoog en tegelijkertijd wil je voldoen aan de verwachtingen die opdrachtgevers en flexkrachten hebben. Met de PE-leeractiviteiten is het eenvoudiger om je professionele kennis op peil te houden, te verdiepen of te verbreden. Uit onderzoek blijkt bovendien dat je met meer kennis minder stress hebt. Je hoeft minder op te zoeken en doet met meer zelfvertrouwen je werk.
Wat is permanente educatie?
PE is een systeem van erkende leeractiviteiten die jou helpen je professionele kennis actueel te houden, te verdiepen of te verbreden. PE stimuleert ontwikkeling en maakt het eenvoudiger om te voldoen aan de verwachtingen die opdrachtgevers en flexkrachten hebben.
Wat zijn leeractiviteiten?
Leeractiviteiten zijn o.a. e-learnings, trainingen & workshops en continuous learning apps, waarbij de focus ligt op kennis en toepassen van kennis. Leeractiviteiten zijn borgend door herhaling, actualiserend, verdiepend of verbredend. PE-erkende leeractiviteiten herken je aan het PE-logo.
Waar vind ik de leeractiviteiten die ik kan volgen voor permanente educatie?
Je vindt alle erkende leeractiviteiten van externe opleiders vanaf januari 2023 op de scholingsagenda.
Daarnaast kunnen werkgevers PE-erkenning aanvragen voor leeractiviteiten die aangeboden worden binnen het eigen, interne trainingsaanbod voor vaste medewerkers. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden om mee te doen aan PE-erkende leeractiviteiten.
Ik heb (nog) geen SEU-diploma. Kan ik mij registreren/ aanmelden voor permanente educatie?
Dat kan niet. Het SEU-diploma is een voorwaarde voor PE. Je diploma is onbeperkt geldig, maar met PE toon je aan dat je kennis actueel is. Een PE-registratie is 2 jaar geldig. Heb je in twee jaar de benodigde PE-leeractiviteiten gevolgd dan kan je jouw PE-registratie verlengen.
Ik heb mijn SEU-diploma behaald in de periode 11 april 2021 - 31 december 2022. Hoe kan ik mij aanmelden voor permanente educatie?
Registreer via je Mijn-SEU account > login rechts bovenaan > wijzig accountgegevens > selecteer de opties voor PE. De inschrijving is 2 jaar geldig vanaf de datum van registratie. Meld je je aan vóór 31 december 2022? Dan gaat de termijn van 2 jaar in op 1 januari 2023.
Hoe lang word ik geregistreerd voor PE?
De PE-registratie is 2 jaar geldig.
Wat moet ik doen om geregistreerd te blijven voor permanente educatie?
Als je jaarlijks PE-erkende leeractiviteiten volgt en voldoende punten haalt (6 per jaar) blijft je registratie actueel.
Als je in 2 jaar tijd voldoende punten (dwz 12 punten) hebt behaald, kun je in jouw persoonlijke PE-online account herregistratie aanvragen. De kosten voor herregistratie betaal je via iDeal.
Kan ik mij afmelden voor permanente educatie?
Via je Mijn-SEU account > login rechts bovenaan > wijzig accountgegevens > kies hier de opties voor PE.
Hoe kan ik mij afmelden voor het openbare PE-register?
Je kunt je afmelden via je Mijn-SEU account > login rechts bovenaan > wijzig accountgegevens > kies hier de opties voor PE.
Door je af te melden voor het openbare PE-register ben je niet meer vindbaar voor werkgevers, klanten of flexkrachten maar ben je nog wél geregistreerd voor PE. Dit kun je alleen zélf aantonen door zelf in te loggen in je PE- account. Je kunt er altijd voor kiezen om je registratie alsnog zichtbaar te maken via je Mijn-SEU-account.
Het e-mailadres waarmee ik kon inloggen in mijn SEU-account bestaat niet meer. Wat nu?
Maak een nieuw account aan en mail naar info@seu.nl met het verzoek het oude en het nieuwe account samen te voegen.
TIP: gebruik je privé-mailadres, dan weet je zeker dat je altijd bij je account kunt, ook als je bijv. van werkgever verandert.
Waar vind ik mijn persoonlijke accountnummer?
Opleiders/werkgevers hebben voor de registratie van gevolgde leeractiviteiten jouw SEU-registratienummer nodig. Dit nummer vind je in je SEU-account, direct onder je persoonlijke gegevens. Log in via https://mijn.seu.nl/seu









