Een goede kandidaat mislopen doordat je iemand verkeerd inschat op basis van stereotypen en onbewuste vooroordelen? Het gebeurt vaker dan je denkt. Daarom ontwikkelde het College voor de Rechten van de Mens de training ‘Selecteren zonder vooroordelen: voor de beste match!’ – die nu erkend is voor 7 PE-punten. We spreken met Nadine Bergmann, adviseur leren en ontwikkelen bij het College, over waarom deze training juist nú onmisbaar is voor uitzendprofessionals.
Naar een objectievere selectie
Hoe vaak denk je binnen één minuut al te weten of iemand ‘past’? Vind je het belangrijk dat iemand een stevige handdruk geeft? En zie jij ook graag een hobby op het cv of een profielfoto op LinkedIn? We vinden een eerste indruk of ‘klik’ vaak belangrijk bij de selectie van kandidaten. Dit zegt echter niks over de geschiktheid van de kandidaat.
“We doen vaak aannames over kandidaten op basis van stereotypen en vooroordelen”, vertelt Nadine. “Door dit (onbewust) mee te nemen in je selectie, loop je het risico geschikte kandidaten mis te lopen. Daarnaast kan dit leiden tot discriminatie. De meeste klanten willen helemaal niet discrimineren. Als uitzendprofessional of recruiter kun jij laten zien hoe werving en selectie objectiever kan, en hoe dit beter werkt.”
“Bewustwording alleen is daarvoor niet genoeg,” stelt Nadine. “Stereotypen en vooroordelen zijn hardnekkig. We gebruiken ze namelijk om snel keuzes te maken in het dagelijks leven, vaak zonder dat we het doorhebben. Als je objectiever wilt selecteren, moet je daarom het proces zelf aanpassen. In de training krijg je daarvoor concrete handvatten.”
“Objectieve werving en selectie begint bij het goed in kaart brengen van wat de functie vraagt. In de training leer je hoe je samen met je opdrachtgever scherp krijgt welke eisen er écht toe doen. Ook leer je welke eisen (onbedoeld) uitsluitend kunnen werken. Verder besteden we aandacht aan een eenduidige beoordelingsaanpak: hoe stem je onderling af en hoe zorg je dat elke kandidaat op dezelfde manier wordt beoordeeld?”
Discriminatie herkennen, bespreken én de klant behouden
Uitzendprofessionals en recruiters krijgen soms te maken met (onbewust) discriminerende verzoeken van klanten.
De training zoomt ook in op praktijkvoorbeelden die in de flexbranche herkenbaar zijn. Denk aan klanten die vragen om iemand die Pools spreekt omdat de rest van het team die taal spreekt. Nadine: “Dat lijkt logisch, maar dit is een indirect discriminerend verzoek omdat het bepaalde groepen mensen bij voorbaat uitsluit. Je leert hoe je dit herkent en hoe je het gesprek voert, zonder meteen ‘nee’ te zeggen tegen de klant. Dan kom je samen met de klant tot neutrale, functiegerichte criteria die niemand uitsluit.

Arbeidskrapte: dit is hét moment om je vijver te vergroten
Juist nu, in tijden van arbeidskrapte, is dat belangrijker dan ooit. “Als je samen met de klant goed vaststelt welke eisen nu écht belangrijk zijn voor de functie en geen overbodige eisen (zoals persoonlijkheidskenmerken) stelt, vergroot je direct je vijver aan potentiële kandidaten. Gelijke behandeling is geen bijzaak. Daar kun je vandaag nog mee beginnen.”
Training ‘Selecteren zonder vooroordelen: voor de beste match!
Erkend voor 7 PE-punten
Speciaal voor uitzendprofessionals en recruiters in de flexbranche
Direct toepasbaar in jouw praktijk
➤ Inschrijven of meer informatie? Kijk op de scholingsagenda