Betere samenwerking en behoud van de jonge medewerker – aandacht voor ontwikkeling loont!

Als je doorgroeimogelijkheden laat zien, blijven jongeren langer. Zij kiezen niet voor het grote geld of een telefoon van de zaak. Ze kiezen voor een werkgever die (uiteraard naast een goed salaris) concreet laat zien wat voor ontwikkelingsmogelijkheden er zijn. Zo draagt permanente educatie bij aan duurzame inzetbaarheid. 

Annette werkt bij een uitzendorganisatie. Haar ervaring is dat DI écht wat doet voor medewerkers, maar dat je als teamleider ook op een andere manier moet leren kijken naar je team.

“Duurzame inzetbaarheid helpt zeker om personeel langer – en met meer werkplezier – voor de organisatie te behouden” vertelt ze. “Ik kreeg een cursus aangeboden, waarin ik leerde om medewerkers goed te kunnen coachen, om de ontwikkelgesprekken goed te kunnen voeren. Dit kost tijd, ook in de uitvoering. Er moet een sfeer ontstaan waarin een medewerker durft te vertellen en ook kán vertellen.
Ik kijk nu met een andere blik naar mijn teamleden en verdiep me niet alleen in de benodigde kennis, maar ook in de hoeveelheid werk, het werkniveau van de functie én van de medewerker. Kijken naar iemands talenten, wat vindt hij leuk en daarop voorsorteren, zodat het ook leuk blijft. Dat vraagt om inzet van zowel organisatie als de medewerker zelf.

Daarnaast is het belangrijk elkaar binnen het team ook als mens te zien, tijd nemen te voor sociale interactie. Dan kun je elkaar steunen als iemand even net iets minder goed in zijn vel zit. En dat werpt écht zijn vruchten af. Het hele team heeft daar baat bij.

Interne feedback

Binnen onze organisatie is een programma ontwikkeld waarin collega’s ook feedback aan elkaar vragen. Dit kan zijn van collega’s op de eigen afdeling, van andere afdelingen of zelfs van andere (externe) partners waar iemand mee samenwerkt.

De ontvangen feedback geeft verhelderende inzichten, die we ook echt als leidraad gebruiken in de ontwikkelgesprekken. Waar loop je als medewerker tegenaan en wat heb je nodig? Collega’s ondersteunen bij het behalen van doelstellingen zorgt voor een stuk binding met de organisatie, waarmee je iemand gezond en gemotiveerd voor langere tijd behoudt. Zo kreeg één van onze collega’s coaching aangeboden – wat hij gelukkig zelf ook graag wilde. We merken dat hij in teamverband meer zelfvertrouwen ontwikkelt.  De investering is dus niet alleen voor de werknemer, maar ook voor het hele team – en dus voor onze organisatie – waardevol.

Daarnaast bespreken we opleidingsmogelijkheden zodat medewerkers meer kennis opdoen en andere werkzaamheden op kunnen pakken. Ze kunnen zo doorgroeien in de huidige functie of intern naar een andere functie. We zijn blij met de invoering van PE en de overzichtelijke scholingskalender. Die pak ik er nu regelmatig bij tijdens ontwikkelgesprekken.

De investering werpt zijn vruchten af

Ik merk dat het echt effect heeft om te kijken naar de doorgroeimogelijkheden. Onze overwegend jonge medewerkers blijven omdat we het goed hebben met zijn allen en omdat er ruimte is voor (persoonlijke) ontwikkeling. We werken heel hard, maar we gaan met plezier naar ons werk. Het sociale contact, de interactie, rekening houden met elkaar, dat is hartverwarmend mooi om te ervaren.

Terug naar nieuws

Recente berichten