Aandacht voor duurzame inzetbaarheid maakt ons een aantrekkelijke werkgever

Nike van Diepen, HR-manager bij Stan Partners

Wat is duurzame inzetbaarheid en wat kun je er als werkgever en werknemer mee? Waarom moet je er iets mee en wat levert het op? In onze serie over DI vertelt Nike van Diepen, HR-manager bij Stan Partners over haar ervaringen met DI, en vooral ook: over wat het oplevert. 

“Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip. Als je gaat afpellen wat er allemaal onder DI valt, dan zul je zien dat je er al best veel mee bezig bent. Wij gaan steeds meer met medewerkers in gesprek over de vraag ‘wat maakt jou blij in deze baan’. Hoe zit je erbij, wat mis je, waar heb je nog behoefte aan? Die behoefte verandert per levensfase, het verschilt per leeftijdsgroep.  

We ontwikkelen momenteel een programma ‘eigen regie’. Werkgeluk kun je niet afdwingen bij iemand. Daar heb je gezamenlijke verantwoordelijkheid voor. Als werkgever moet ik goed faciliteren en stimuleren. Maar ik kan niet bepalen of iemand gelukkig is in wat hij doet. We werken veel met inspiratiesessies. Bijvoorbeeld over eigen regie of vitaliteit. Wat kun je als medewerker zelf doen om mentaal en fysiek fit te blijven?  

Gesprekken eigen regie in je loopbaan 

We willen voorkomen dat onze medewerkers ongelukkig achter een computer blijven zitten. Daarom stimuleren we medewerkers om de regie te nemen over hun loopbaan.  Pas je nu en over een paar jaar nog in je baan? Biedt het je de energie die je nodig hebt?  
We hebben een performance managementsysteem waarmee we inzichtelijk hebben wat iemands drijfveren zijn. Wat helpt bij de een, helpt niet voor de ander. Dat werkt ook voor de samenwerking in het team.  

We zien nu wel dat medewerkers soms echt vragen om hulp bij het zetten van een volgende stap, hun passie te volgen. Soms om van de vestiging naar het hoofdkantoor een andere baan krijgen. Of een andere opleiding te gaan volgen. Als dat uitgesproken is kunnen we collega’s helpen om in de tijd dat ze wel bij ons werken, happy te houden.  

Aantrekkelijke werkgever

Hier zie ik ook kansen in aantrekkelijk werkgeverschap. DI heeft geen zin als ik geen goede werkgever ben.  We kijken in dit kader naar de lange termijn én naar de quick wins, hoe kunnen we ons onderscheiden, zodat men met recht zegt dit is een toffe club waar ik bij wil horen.  

Het is lastig om talenten binnen te halen. En als je ze dan hebt, dan wil je ze een aantal jaren behouden. Het is een wederzijdse verbinding die je met elkaar aangaat. Wat kunnen we verbeteren bij bijvoorbeeld de pre-boarding, en bij de onboarding? Maar ook nemen wij ons management development programma, onze kweekvijver, onder de loep. Een salarisverhoging is tijdelijk, dat biedt geen oplossing. Het gaat soms ook om de maatschappelijke relevantie, mensen willen een betekenisvolle baan. Onze medewerkers hebben dat ergens wel allemaal in zich. Die drive, het leuk vinden om samenwerkingen aan te gaan om ook iets voor de maatschappij te kunnen betekenen.

Structureel  

Je kunt tijdelijk een oplossing vinden in leuke programma’s, maar als iemand op zijn werkplek niet prettig zit, dan helpt een enkel programma niet. We moeten er dus ook voor zorgen dat de leidinggevenden de goede gesprekken kunnen voeren. Echte co-creatie met de medewerkers, daar ligt de uitdaging. 

Terug naar nieuws

Recente berichten

Wil je ook het laatste examennieuws & tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in. Je ontvangt ongeveer 6-8 per jaar de SEUpdate.

Ben je werkgever (bijv hr-manager of vestigingsmanager voor het eigen personeel bij flexorganisatie) of werknemer (bijv. uitzend- of backofficeprofessional, SEU-examenkandidaat). Kies wat bij je rol past, zodat je de juiste SEUpdate ontvangt.

Vul 1 KEUZE in
Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het toesturen van de SEUpdate en delen jouw gegevens niet met derden.