PMO inzetten als jaarlijkse ‘APK’

Chantal Huinder, directeur Doorzaam

Waarom zou je een Preventief Medisch Onderzoek inzetten? En wat heb je er eigenlijk aan? Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) gaat over alle aspecten van je gezondheid, dus zowel hoe iemand er fysiek (lichamelijk) als mentaal (geestelijk) voor staat.  

Als intercedent ben je als geen ander bezig met van alles. Je houdt 10 ballen in de lucht en moet je als geen ander zien te bewegen in de continue veranderingen die er plaatsvinden. Juist dan is het belangrijk om aandacht te hebben voor je gezondheid. Fysiek is daarbij belangrijk, maar juist mentale gezondheid kan een uitdaging zijn. De algemene cijfers rondom stressklachten liegen er niet om. Heb je een gezonde leefstijl, dan vergroot je de kans om gezond oud te worden en je werk in goede gezondheid te kunnen blijven doen. Natuurlijk blijf je vooral zelf verantwoordelijk voor je gezondheid, maar het is ook aan werkgevers om initiatieven te faciliteren die de gezondheid van hun medewerkers ten goede komt.   

Gezonde medewerkers 

Fitte en betrokken medewerkers kunnen immers hun werk beter en langer volhouden dan medewerkers met gezondheidsklachten en leggen daarmee een goede basis om straks gezond en vitaal van hun pensionering te genieten! Maar hoe bereik je dit? Hoe kun je ervoor zorgen dat je nu en in de toekomst gezond, veilig en met plezier aan het werk bent en blijft?
Bij Doorzaam geloven wij in een integrale aanpak voor duurzame inzetbaarheid (DI) om dit te bereiken. Alleen wat bedoelen we daar nu mee? Een integrale aanpak heeft betrekking op het daadwerkelijk invullen van al de vier DI pijlers: cultuur, gezondheid, werksituatie en loopbaan. En dat kun je als persoon niet alleen, daar is je omgeving, waaronder je werkgever, mede voor nodig. 

Beginnen bij de basis

Het beginnen bij de basis is vaak juist lastig omdat je focus vaak ergens anders ligt. Maar laten we eerlijk zijn… Als je niet vitaal bent dan is het de vraag hoe succesvol je daarin bent. Kortom, aandacht en actie voor het onderwerp vitaliteit is hoognodig. Voor iedereen. 
Om als werkgever medewerkers hierbij te ondersteunen kun je verschillende interventies aanbieden. Je kunt denken aan een persoonlijk DI-budget, een abonnement op een sportschool, fruit op de werkvloer etc. Het zijn allemaal middelen om bij een doel te komen. Vitaliteit als basis.

PMO

Eén van de interventies die wij vanuit Doorzaam bieden aan uitzendkrachten is de mogelijkheid om deel te nemen aan een preventief medisch onderzoek (PMO).  Wij vroegen Richard Schuller eigenaar van Triple Dynamixs Preventie & Coaching, onze samenwerkingspartner, waarom hij gelooft in een preventief medisch onderzoek:

Je kunt het onderzoek zien als een soort APK voor je totale gezondheid. Het houdt je een spiegel voor over je lichamelijke en mentale gezondheid en in de mogelijkheden deze te verbeteren.  Het PMO bestaat uit een: digitale vragenlijst,  een fysiek onderzoek en  een leefstijladviesgesprek door een leefstijlcoach.  Na het gesprek ontvang je als deelnemer een individuele rapportage met de uitkomsten en een persoonlijk advies.  Het Preventief Medisch Onderzoek helpt werkgevers en werknemers om werk en arbeidsomstandigheden te evalueren en daar waar nodig te verbeteren. In de samenwerking met Doorzaam hebben we al menig uitzendkracht inzicht mogen geven in hun gezondheid door middel van PMO.” 

Na bovenstaande woorden concludeer ik graag dat een PMO een mooie eerste stap is wanneer je vitaliteit als basis wilt stellen. Zoals eerder benoemd, een soort APK voor je totale gezondheid. En zou het niet een mooie beweging zijn als een APK voor mensen net zo normaal wordt als voor auto’s. Graag daag ik jullie als uitzendbranche uit hierin vooruit te lopen. Voor zowel flex als vast!” 

Chantal Huinder is directeur van Doorzaam

Terug naar nieuws

Recente berichten

Toetselement optimaliseert kennisopbouw en ontwikkeling

In een wereld die voortdurend evolueert en waarin het bijhouden van kennis essentieel is, speelt permanente educatie (PE) een centrale rol voor werkende professionals, vooral in dynamische sectoren zoals de flexbranche. Om de effectiviteit van leeractiviteiten te vergroten en daadwerkelijke kennisoverdracht te meten heeft SEU een toetselement opgenomen in het PE kader. Lees in dit artikel over het belang van deze voorwaarde en de voordelen ervan voor zowel professionals als werkgevers in hun streven naar continue professionele groei.

Lees verder »

“Scholing is geen kostenpost maar een investering”

Als professionals in de uitzendbranche weten we allemaal hoe belangrijk scholing is. Maar waarom is het eigenlijk zo cruciaal? Barbara Kramer benadrukt de waarde van opleiden in een gesprek met Wim Davidse: scholing is niet alleen een kostenpost, maar vooral een slimme investering in het succes en groei van je bedrijf. Benieuwd naar de inzichten en visie van Barbara?

Lees verder »

Wil je ook het laatste examennieuws & tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in. Je ontvangt ongeveer 6-8 per jaar de SEUpdate.

Ben je werkgever (bijv hr-manager of vestigingsmanager voor het eigen personeel bij flexorganisatie) of werknemer (bijv. uitzend- of backofficeprofessional, SEU-examenkandidaat). Kies wat bij je rol past, zodat je de juiste SEUpdate ontvangt.

Vul 1 KEUZE in
Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het toesturen van de SEUpdate en delen jouw gegevens niet met derden.