SEU maakt het werk leuker, je wordt steeds enthousiaster omdat je merkt dat je groeit

In combinatie met mijn studie hr-management was ik cricketer bij het Nederlands elftal. Ik was daardoor veel in het buitenland, voor mijn eigen ontwikkeling, maar ook om te trainen en spelen.  Dat werd in combinatie met mijn studie, en helemaal met corona steeds lastiger. Studeren vanachter een beeldscherm, daar werd ik niet echt gelukkig van. Daarom besloot ik een fulltimebaan te gaan zoeken, en zo kwam ik 1,5 jaar geleden bij YoungCapital terecht. Dit was precies wat ik zocht!

Ik kreeg meteen veel trainingen, vooral op het gebied van Legal. En in het vak zelf werd ik meegenomen door collega’s, ik volgde hen bij intakes en klantgesprekken. En toen kwam al snel de dag dat ik het zelf moest gaan doen. Voor je gevoel echt een sprong in het diepe, waarbij natuurlijk wel iemand meekeek. Voor mij werkte dit het beste. 
In dit vak ontmoet je heel veel mensen. Als mkb-recruiter ben ik recruiter én accountmanager. Ik ben verantwoordelijk voor acquisitie, klantrelaties behouden en ook werven van personeel bij een breed scala aan organisaties: van zorgorganisaties tot de logistieke sector. Staffuncties kunnen we bij bijna elk bedrijf invullen.

Nog geen waardig gesprekspartner

Maar…. ik was nog niet echt een waardige gesprekspartner. Ik wist natuurlijk wel waar ik voor de klant op moest letten, maar als zij specifieke vragen hadden, moest ik steeds zeggen “dat zal ik aan mijn manager vragen”. SEU wordt vanuit YoungCapital wel aangemoedigd, maar wel vanuit eigen motivatie. En dat moment brak voor mij aan; ik merkte dat ik die kennis nodig had, ook om meer vertrouwen te kweken bij mijn klanten en het voor mezelf makkelijker te maken.

Toen ik het gehaald had, merkte ik dat ik met meer zelfvertrouwen het gesprek in ging. Ik kon de klant al helpen voordat zij de vraag stelden. Ik kon proactief zijn en de klant aan het denken zetten “heb je hier al aan gedacht?”
Als je eenmaal bent begonnen merk je ook dat je erin groeit en steeds enthousiaster wordt. Mijn collega’s zeiden het vooraf ook dat het me zou helpen, en daar hadden ze helemaal gelijk in.

3×3 contract regel

Ik herinner me een heel specifiek moment, ik had net eerst 2 modules geleerd over de 3×3 regel. Een klant wilde een kandidaat overnemen en stuurde mij een opzetje van het contract dat ze wilden aanbieden. De kandidaat had al 3 contracten gehad, en er werd nu een bepaalde tijd aangeboden. Dat had ik gelukkig net in de theorie gehad. De kandidaat moest een contract voor onbepaalde tijd krijgen. Daarmee werd de klant ook wakker geschud; ze waren echt blij met mijn advies. En de kandidaat helemaal “’super dat het zo geregeld is, dank je wel!” Een win-win voor de kandidaat en de werkgever, die hiermee problemen voorkomt.

Kijk er niet te veel tegenop

SEU is best taaie stof. Zo wordt het door iedereen gezien, maar het brengt echt meerwaarde in het vak dat je uitvoert. Bij collega’s die hun SEU gehaald hebben zie je echt de verandering. Er zit net even wat meer zelfvertrouwen in. Het maakt het werk leuker, omdat je echt die kennis hebt.  Mijn advies aan ‘beginners’ is: kijk er niet te veel tegenop, je gaat er echt zoveel meer plezier uit halen! De kennis die je krijgt, maakt het voor jou, de kandidaten en je klanten echt waard om te doen!

Tonny Staal
recruiter mkb bij YoungCapital

Terug naar nieuws

Recente berichten

Wil je ook het laatste examennieuws & tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in. Je ontvangt ongeveer 6-8 per jaar de SEUpdate.

Ben je werkgever (bijv hr-manager of vestigingsmanager voor het eigen personeel bij flexorganisatie) of werknemer (bijv. uitzend- of backofficeprofessional, SEU-examenkandidaat). Kies wat bij je rol past, zodat je de juiste SEUpdate ontvangt.

Vul 1 KEUZE in
Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het toesturen van de SEUpdate en delen jouw gegevens niet met derden.