Hoe het blokken voor mijn SEU in de praktijk uitpakte

Evi van den Hout intercedent Tempo Team

Het fasensysteem? WKA? Wachtdagcompensatie? WAB? Als je mij 8 maanden geleden had gevraagd wat deze termen betekende, kon ik je werkelijk geen zinnig antwoord geven. Nu is dit gelukkig anders. Mijn naam is Evi, intercedent bij Tempo Team en dit is mijn SEU candidate experience. 

Afgelopen najaar liep ik voor het eerst binnen bij mijn nieuwe werkplek aan de Kneuterdijk in Den Haag. Een licht, drukbezet kantoor midden in het centrum van de stad. Het rook er naar versgemalen koffie. Mijn toekomstige collega’s waren druk aan het bellen. Aan de tone-of-voice kon ik redelijk inschatten wat voor gesprekken er gevoerd werden. Waar de een bedachtzaam voor zich uitkijkend vragen stelde om de behoeften van de opdrachtgever écht te kunnen begrijpen, klonk het enthousiasme in de stem van een ander die een flexkracht feliciteerde met een nieuwe baan. Deze georganiseerde chaos, wat ook wel de uitzendbranche wordt genoemd, was compleet nieuw voor mij. 

 

Mijn allereerste plaatsing zal ik nooit vergeten  

De eerste weken kwam er veel informatie op mij af. Al snel werd duidelijk dat de wet- en regelgeving rondom de flexbranche voor een leek zoals ik vrij complex kan zijn. Er is veel om rekening mee te houden voordat je een flexkracht aan het werk kunt laten gaan. Mijn allereerste plaatsing zal ik nooit meer vergeten. Het ging om een chauffeur bakwagen voor een groot internationaal verhuurbedrijf. Na het bellen van een aantal kandidaten in onze database had ik al snel geluk. De kandidaat die aan alle vereisten voldeed liet tijdens het interview een goede indruk achter en was ook nog eens per direct beschikbaar! Een belletje met het verhuurbedrijf bevestigde mijn oordeel, ook zij waren direct enthousiast, hij kon meteen beginnen, toch? Zo makkelijk gaat dat niet, was al snel mijn conclusie. Er kwamen tal van vragen op mij af. 

De plaatsing was rond, de werknemer kon meteen beginnen. Maar zo makkelijk gaat dat niet

Heeft de kandidaat al vaker via een uitzendonderneming bij deze klant gewerkt? In welke fase zit de kandidaat? De kandidaat komt van buiten de EU/EER, toch? Heeft hij wel een TWV? Een inschrijving BRP? Heb je de veiligheidsvoorschriften wel met de kandidaat doorgenomen en beschikt hij wel over veiligheidsschoenen? Oh, en heeft de opdrachtgever wel het BRI-formulier voor de inlenersbeloning ingevuld? 
Waar ging dit in vredesnaam allemaal over? Het leek wel Chinees voor mij!  Mijn manager en collega’s brachten al veel verheldering maar ik leerde dit soort vragen pas echt beantwoorden toen ik begon met studeren voor het SEU-examen.  

De studieboeken in  

Ja, ik begon aan de SEU Basisopleiding Uitzendprofessional. Een opleiding waarin je alles leert over de flexbranche en de bijbehorende wet- en regelgeving. Voor de start werd vermeld dat de studiebelasting voor de opleiding zo’n 80 uur bedraagt. Over 13 weken genomen komt dit neer op zo’n 6 uur per week. Met een volle agenda zoals die van mij, was ik blij dat ik vanwege het coronavirus mijn avonden voornamelijk thuis doorbracht. Wekelijks kreeg ik via het online portal nieuwe theorie met oefenvragen. Zo werd de soms wat taaie stof ook praktisch toepasbaar.  

Binnen bij de prospect   

Het praktische nut werd vrij snel duidelijk tijdens een bezoek aan een prospect, een groot logistiek bedrijf in het Westland. Na een korte chitchat en een bak ietwat slappe koffie werd mij gevraagd om uitleg te geven over de arbeidspositie van een uitzendkracht wanneer deze de stap zou zetten naar de volgende fase in het fasensysteem.  Eerder had een vraag als deze mij onzeker gemaakt doordat ik er gewoonweg het fijne niet van wist. Nu was dit anders. Op een rustige, heldere wijze nam ik hem mee in het fasensysteem.  

Ik kwam, vertelde en won de klant voor altijd 

Als professional in de flexbranche verwacht een opdrachtgever dat je hem optimaal ondersteunt in de personeelsvoorziening. Kennis van de wet- en regelgeving vormt hiervoor een superbelangrijke basis om een volwaardig adviseur te kunnen zijn. Bij deze nieuwe opdrachtgever kon ik deskundig en zelfverzekerd mijn verhaal vertellen. Mijn positie aan tafel werd direct vele malen sterker. Ook nu heb ik nog altijd goed contact met de eigenaar van dit bedrijf. Als er vacatures zijn, weet ik zeker dat hij mij weet te vinden! 

Evi van den Hout intercedent Tempo Team
"De investering in het SEU-diploma verdiende ik direct bij de 1e prospect terug"

Terug naar nieuws

Recente berichten

Toetselement optimaliseert kennisopbouw en ontwikkeling

In een wereld die voortdurend evolueert en waarin het bijhouden van kennis essentieel is, speelt permanente educatie (PE) een centrale rol voor werkende professionals, vooral in dynamische sectoren zoals de flexbranche. Om de effectiviteit van leeractiviteiten te vergroten en daadwerkelijke kennisoverdracht te meten heeft SEU een toetselement opgenomen in het PE kader. Lees in dit artikel over het belang van deze voorwaarde en de voordelen ervan voor zowel professionals als werkgevers in hun streven naar continue professionele groei.

Lees verder »

“Scholing is geen kostenpost maar een investering”

Als professionals in de uitzendbranche weten we allemaal hoe belangrijk scholing is. Maar waarom is het eigenlijk zo cruciaal? Barbara Kramer benadrukt de waarde van opleiden in een gesprek met Wim Davidse: scholing is niet alleen een kostenpost, maar vooral een slimme investering in het succes en groei van je bedrijf. Benieuwd naar de inzichten en visie van Barbara?

Lees verder »

Wil je ook het laatste examennieuws & tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in. Je ontvangt ongeveer 6-8 per jaar de SEUpdate.

Ben je werkgever (bijv hr-manager of vestigingsmanager voor het eigen personeel bij flexorganisatie) of werknemer (bijv. uitzend- of backofficeprofessional, SEU-examenkandidaat). Kies wat bij je rol past, zodat je de juiste SEUpdate ontvangt.

Vul 1 KEUZE in
Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het toesturen van de SEUpdate en delen jouw gegevens niet met derden.