Examenstress bedwingen met rust en een glimlach

toezichthouder Marja van Zuilen

Al negen jaar bewaakt Marja van Zuilen met haar gecertificeerde collega’s de rust tijdens examens  op de toetslocatie van Lamark in Rotterdam. “Het leukste vind ik de omgang met de kandidaten,” vertelt ze enthousiast. “Je merkt de spanning, maar ook de vastberadenheid om te slagen. En die positieve energie werkt aanstekelijk.”

Lamark is een organisatie die examens, toetsen en assessments verzorgt. Ook de SEU-examens worden afgenomen op een Lamark toetslocatie. Voor Marja was haar werk als toezichthouder niet vanzelfsprekend. “Na het overlijden van mijn man zocht ik naar een nieuwe invulling van mijn dagen. Surveilleren leek me helemaal niks, maar via Uitzendbureau 65plus ben ik toch overstag gegaan. En wat bleek? Het is enorm leuk en dankbaar werk.”

Naast het creëren van een rustige en veilige examenomgeving, speelt Marja een cruciale rol in het voorkomen van fraude. Als toezichthouder bewaakt ze de toegang tot de examenlocatie en controleert ze nauwkeurig de identiteit van alle kandidaten. “Voordat kandidaten de examenruimte betreden, controleer ik hun legitimatiebewijzen,” legt Marja uit. “We accepteren alleen geldige paspoorten, Nederlandse rijbewijzen of identiteitskaarten. Verlopen documenten zijn niet toegestaan.”

Marja’s scherpe blik mist geen enkel detail. “Ik let op alles: van de foto en geboortedatum tot de handtekening, kenmerken- en het watermerk. We leggen dit ook vast, door bepaalde onderdelen van het legitimatiebewijs te scannen.”

Flexibele oplossingen

Marja beseft dat het vergeten van een legitimatiebewijs een enorme stressfactor kan zijn voor kandidaten. “Daarom proberen we altijd een passende oplossing te vinden. Als iemand het document kan laten brengen of ophalen, dan geven we diegene graag de kans om alsnog dezelfde dag examen te doen.”

Fraude: een zeldzame uitzondering

Naast de controle bij de ingang, houdt Marja  met  haar collega ook tijdens het examen een wakend oog op de kandidaten. “We hebben spiegels boven de werkplekken en camerabewaking in de examenruimte. Zo kunnen we potentiële fraudeurs snel signaleren en ingrijpen.”
Gebeurt fraude vaak? “Nee, niet zoveel,” antwoordt Marja. “Ik heb bijvoorbeeld één keer iemand betrapt die bij een rekenexamen formules opgeschreven had in een woordenboek en zelfs gearceerd. Nou, dat zagen we door de spiegels meteen!”

Een glimlach en een praatje

De diversiteit aan kandidaten maakt het werk voor Marja extra boeiend. “Wat ik echt leuk vind is de ontmoetingen met jongeren die veel positieve energie meebrengen omdat ze vooruit willen, maar ook mensen die een studie combineren met werk en gezin. Sommige examenkandidaten kom je zelfs vaker tegen, omdat ze voor hun opleiding meerdere examens of toetsen moeten doen.”

Marja zet zich ervoor in om alle kandidaten op hun gemak te stellen. “Een glimlach en een praatje doen vaak wonderen. En als iemand erg nerveus is, probeer ik de druk wat weg te nemen met een geruststellend woord.”

Regels en onverwachte situaties

Natuurlijk zijn er ook regels waar Marja en haar collega’s zich streng aan moeten houden. “Bij binnenkomst van de kandidaat is het bij de aanmeldbalie altijd even zakelijk. Je mag geen horloge om, de telefoon moet uit en in het ter beschikking gestelde kluisje, zakken leeg enz. en natuurlijk kun je nog eerst naar het toilet. Soms zijn kandidaten teleurgesteld, als ze bijvoorbeeld iets niet mee naar binnen mogen nemen, bijvoorbeeld een flesje water. Door duidelijkheid vooraf zorgen we voor een rustige werkomgeving: het scheelt vragen en heen-en weer geloop.”

Op de toetslocatie worden verschillende examens afgenomen. Daardoor zijn niet alle start- en eindtijden gelijk. Er wordt alles aan gedaan om in- en uitloop zo rustig mogelijk te laten verlopen. Sommige kandidaten zijn hier gevoelig voor. Voor hen zijn oordopjes beschikbaar, zodat zij zich beter af kunnen sluiten.

Ondanks de strikte regels, is de sfeer op de examenlocatie overwegend ontspannen. “We zijn empathisch ingesteld en proberen het zo prettig mogelijk te maken voor iedereen. En gelukkig gaat dat meestal goed. Al zijn er natuurlijk altijd onverwachte situaties.”

Storing

Marja en haar collega’s zijn getraind om snel en adequaat te reageren op storingen of praktische vragen. ” Heel soms hapert de verbinding. Dan doen we een herstel, kan de kandidaat weer inloggen en verder met het examen. Bij een recovery krijgt men bij de meeste examens meteen 10 minuten verlenging. Er zijn ook examens waarbij we dit via de servicedesk moeten regelen. Een onderbreking is vaak maar 1 minuut, dus 10 minuten  is een redelijke compensatie. De kandidaat schrikt toch, raakt uit zijn concentratie en is bang dat het gemaakte werk kwijt is. Dan heb je even nodig om weer de concentratie terug te krijgen. Gelukkig wordt het werk direct opgeslagen; er is nooit iets kwijt.

klok

Bij het afsluiten van het examen vermelden wij onderbrekingen of andere opmerkingen, bijvoorbeeld dat iemand op een rekenmachine had gerekend, welke niet vermeld stond bij de toegestane materialen op het aanmeldformulier “

Na het afmelden van  het examen ontvangt de kandidaat binnen 15 minuten de bevestiging van het gemaakte examen met daarin de vermelding hoelang ze moeten wachten op de uitslag. En soms is de uitslag meteen al bekend. Dit hangt van het soort examen af, of het open vragen zijn of multiple choice.

Een praatje na afloop: spanning loslaten en ervaringen delen

“Na afloop maken we altijd een praatje. Kandidaten zijn opgelucht of teleurgesteld, vaak komt de spanning er dan uit. Er is best een grote leeftijdsgroep met kinderen die werken en examen moeten doen, dat is een hele taak om te volbrengen. Dat is interessant. We zien veel verschillende mensen, met inzet voor maatschappij, veiligheid, onderwijs, gezondheid, techniek  enz. Er is  vooral veel positieve energie, dat maakt het werk zo leuk!”

jongeman die opgelucht is

Terug naar nieuws

Recente berichten

Wil je ook het laatste examennieuws & tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in. Je ontvangt ongeveer 6-8 per jaar de SEUpdate.

Ben je werkgever (bijv hr-manager of vestigingsmanager voor het eigen personeel bij flexorganisatie) of werknemer (bijv. uitzend- of backofficeprofessional, SEU-examenkandidaat). Kies wat bij je rol past, zodat je de juiste SEUpdate ontvangt.

Vul 1 KEUZE in
Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het toesturen van de SEUpdate en delen jouw gegevens niet met derden.