Onderzoek toont aan: SEU-examens goed gewaardeerd, maar behoeften van de markt veranderen

De Stichting Examens Uitzendbranche (SEU) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de toekomstige behoeften met betrekking tot de SEU-examens. Het onafhankelijke onderzoek, uitgevoerd door het ROI Institute Europe, heeft input verzameld van werkgevers, werknemers en opleiders in de flexbranche. Er is ook uitgebreid gesproken met verschillende stakeholders. 

Wensen vanuit de markt 

Een uitdaging voor SEU is het ontwikkelen van examens die geschikt zijn voor medewerkers van alle verschillende uitzendondernemingen: groot, klein, algemeen of gespecialiseerd. Uit het onderzoek kwamen verschillende wensen naar voren:
De branche wil niet inleveren op het basiskennisniveau dat wordt aangetoond met het SEU-diploma. Ons vakgebied is complex en zal de komende jaren alleen maar complexer worden.
– Er is steeds meer vraag naar modulaire toetsing. Er is behoefte aan modulaire toetsing waarin niet alleen brede basiskennis wordt geborgd, maar ook kennis wordt getoetst voor specifieke functies, bijvoorbeeld een examen voor recruiters. Het is belangrijk om de samenhang tussen de processen te begrijpen en de onderlinge samenwerking en doorstroming te bevorderen. Een breder basiskennisniveau ondersteunt dit.
– Er is behoefte aan zowel functiegerichte modules als een leerlijn voor de 360 graden intercedent/functie. Op deze manier kan er specifiek worden ingespeeld op de verschillende functies binnen ons vakgebied. 

Uitwerking van één scenario 

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd aan en besproken met het SEU-bestuur. Het bestuur heeft ervoor gekozen om één scenario voor modulaire toetsing, dat recht doet aan de onderzoeksresultaten, verder uit te werken. In de komende periode zal SEU dit scenario in samenwerking met diverse experts, waaronder toets- en inhoudsdeskundigen, verder onderzoeken op haalbaarheid, impact en consequenties. 

Tijdspad 

Het streven is om de nieuwe vorm van examinering eind 2025 te implementeren. In 2024 richten we ons op de inhoudelijke ontwikkeling van de examens, zoals het aantal modules, de bepaling van de leerlijnen, de ontwikkeling en vaststelling van de eind- en toetstermen en de cesuurbepaling. In 2025 geven we hier concreet vorm aan door de examenvragen, de vragenbank en de ICT-systemen aan te passen. 

Meedenken? 

Het uiteindelijke doel van SEU is examens te ontwikkelen die zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van werkgevers en werknemers in de flexbranche. Zodra duidelijk is hoe de examens eruit komen te zien, gaat SEU graag in gesprek met de werkgevers in de branche over de inhoud van modules en voor welke functies als eerste ontwikkeld moet gaan worden. Hiervoor willen we één of meerdere klankbordgroepen oprichten. Werkgevers die willen meedenken of meepraten, kunnen zich aanmelden via b.kramer@seu.nl. 

Terug naar nieuws

Recente berichten

Toetselement optimaliseert kennisopbouw en ontwikkeling

In een wereld die voortdurend evolueert en waarin het bijhouden van kennis essentieel is, speelt permanente educatie (PE) een centrale rol voor werkende professionals, vooral in dynamische sectoren zoals de flexbranche. Om de effectiviteit van leeractiviteiten te vergroten en daadwerkelijke kennisoverdracht te meten heeft SEU een toetselement opgenomen in het PE kader. Lees in dit artikel over het belang van deze voorwaarde en de voordelen ervan voor zowel professionals als werkgevers in hun streven naar continue professionele groei.

Lees verder »

“Scholing is geen kostenpost maar een investering”

Als professionals in de uitzendbranche weten we allemaal hoe belangrijk scholing is. Maar waarom is het eigenlijk zo cruciaal? Barbara Kramer benadrukt de waarde van opleiden in een gesprek met Wim Davidse: scholing is niet alleen een kostenpost, maar vooral een slimme investering in het succes en groei van je bedrijf. Benieuwd naar de inzichten en visie van Barbara?

Lees verder »

Wil je ook het laatste examennieuws & tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in. Je ontvangt ongeveer 6-8 per jaar de SEUpdate.

Ben je werkgever (bijv hr-manager of vestigingsmanager voor het eigen personeel bij flexorganisatie) of werknemer (bijv. uitzend- of backofficeprofessional, SEU-examenkandidaat). Kies wat bij je rol past, zodat je de juiste SEUpdate ontvangt.

Vul 1 KEUZE in
Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het toesturen van de SEUpdate en delen jouw gegevens niet met derden.