Toetselement optimaliseert kennisopbouw en ontwikkeling

Als professionals zijn we voortdurend op zoek naar manieren om onszelf te blijven ontwikkelen en onze kennis up-to-date te houden. Dit geldt met name voor mensen die werkzaam zijn in een vakgebied dat voortdurend verandert, zoals de flexbranche. Daarom is het belangrijk dat er een effectief systeem is om deelname aan permanente educatie (PE) te meten en te beoordelen. In haar voorwaarden voor erkenning van PE-leeractiviteiten heeft SEU een toetselement opgenomen. Het primaire doel hiervan is om de toegevoegde waarde van leeractiviteiten te vergroten. Door middel van een korte toets kunnen deelnemers aantonen dat ze daadwerkelijk kennis hebben opgedaan tijdens de gevolgde training of e-learning. 

Tijdens de webinarweek, georganiseerd door SEU, zijn we bevestigd in onze overtuiging dat een toets daadwerkelijk iets toevoegt als het gaat om de borging van kennis. Tijdens deze week werden diverse webinars gegeven over specifieke onderwerpen binnen het vakgebied. Hoewel alle deelnemers gedurende maximaal een uur lang uitleg kregen over het desbetreffende onderwerp, slaagden verschillende deelnemers niet voor het toetselement. Het feit dat sommige deelnemers niet slaagden voor deze toets kan verschillende redenen hebben, maar één mogelijke verklaring is afleiding. Tijdens het webinar waren er mogelijk andere zaken die hun aandacht opeisten, waardoor ze niet in staat waren om de kennis op te nemen en toe te passen. Denk aan afleidingen als even de inbox bijwerken, koffiezetten, een pakketje in ontvangst nemen of de social mediafeed bekijken. Dit benadrukt het belang van een (kort) toetselement dat de daadwerkelijke kennis en begrip van de leerstof meet. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor webinars, maar ook voor fysieke trainingen en e-learnings. 

PE meer dan een aanwezigheidscheck 
Vanuit het PE-kader wordt opleiders gevraagd een toetselement (of afrondende opdracht) op te nemen in de leeractiviteit. Het toetselement heeft verschillende voordelen. Allereerst zorgt het ervoor dat PE meer wordt dan alleen een simpele check van aanwezigheid. Het is niet voldoende om simpelweg bij een leeractiviteit aanwezig te zijn; deelnemers moeten daadwerkelijk laten zien dat ze de stof begrijpen en/of kunnen toepassen. 

Daarnaast worden professionals door middel van toetsing gestimuleerd om actief betrokken te zijn tijdens educatieve activiteiten, omdat ze beseffen dat wordt gemeten of ze de aangeboden kennis daadwerkelijk tot zich hebben genomen. Dit motiveert hen om zich volledig in te zetten voor het leren en begrijpen van de stof/materie. 
Bovendien biedt het toetsen van PE-activiteiten werkgevers ook een manier om de investering in opleidingen te rechtvaardigen. Met behulp van deze toetsresultaten kunnen zij aantonen dat werknemers daadwerkelijk waardevolle kennis hebben opgedaan tijdens hun educatieve activiteiten. Dit creëert vertrouwen bij werkgevers en maakt duidelijk dat PE-activiteiten geen tijdverspilling zijn, maar echt bijdragen aan de professionele groei van werknemers. 

Terug naar nieuws

Recente berichten

Toetselement optimaliseert kennisopbouw en ontwikkeling

In een wereld die voortdurend evolueert en waarin het bijhouden van kennis essentieel is, speelt permanente educatie (PE) een centrale rol voor werkende professionals, vooral in dynamische sectoren zoals de flexbranche. Om de effectiviteit van leeractiviteiten te vergroten en daadwerkelijke kennisoverdracht te meten heeft SEU een toetselement opgenomen in het PE kader. Lees in dit artikel over het belang van deze voorwaarde en de voordelen ervan voor zowel professionals als werkgevers in hun streven naar continue professionele groei.

Lees verder »

“Scholing is geen kostenpost maar een investering”

Als professionals in de uitzendbranche weten we allemaal hoe belangrijk scholing is. Maar waarom is het eigenlijk zo cruciaal? Barbara Kramer benadrukt de waarde van opleiden in een gesprek met Wim Davidse: scholing is niet alleen een kostenpost, maar vooral een slimme investering in het succes en groei van je bedrijf. Benieuwd naar de inzichten en visie van Barbara?

Lees verder »

Wil je ook het laatste examennieuws & tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in. Je ontvangt ongeveer 6-8 per jaar de SEUpdate.

Ben je werkgever (bijv hr-manager of vestigingsmanager voor het eigen personeel bij flexorganisatie) of werknemer (bijv. uitzend- of backofficeprofessional, SEU-examenkandidaat). Kies wat bij je rol past, zodat je de juiste SEUpdate ontvangt.

Vul 1 KEUZE in
Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het toesturen van de SEUpdate en delen jouw gegevens niet met derden.