Wanneer je als intercedent iets nalaat, komt een ander in de problemen

Harald Broersma, Randstad Groep

Als je weet wat er kan, zie je meer mogelijkheden om iemand aan het werk te houden

Na mijn rechtenstudie ben ik gestart in het management traineeship bij Randstad Groep Nederland. Ik ben Harald Broersma. In mijn eerste rol als account intercedent zag ik dat er veel bij komt kijken als je dit werk goed wilt doen. Je moet overzicht houden, prioriteren en echt doén, want als jij iets nalaat, komt een ander in de problemen. Denk bijvoorbeeld aan het mislopen van contractverlenging, loon of doorgroeimogelijkheden. Daarnaast ben je ook nog bezig met sales, het begeleiden van kandidaten en jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Heel omvangrijk en uitdagend!

Via de Randstad Vakschool bieden wij kandidaten o.a. een BBL-traject. Het uitgangspunt is dat je een bedrijf vindt die mensen in dienst neemt in het kader van een leer-werktraject. Hierbij moet een bedrijf bereid zijn tot de investering in de opleiding. Een werkgever kan ervoor kiezen af te zien van het traject vanwege de investering. Maar daar is een oplossing voor, ontdekte ik.

Terug de schoolbanken in

Tijdens mijn studie rechten leerde ik veel over de arbeidsovereenkomst, discriminatie en het ontslagrecht. Toen wist ik nog niet dat ik bij een flexorganisatie zou gaan werken. En juist van het uitzendrecht had ik niets geleerd. Ik wist alles van een het regelsysteem in het algemeen, maar miste de praktijkslag. Ik had verdieping nodig op mijn bestaande juridische kennis. Het hele stuk over detacheren, uitzendrecht en fases wilde ik snappen om mijn werk goed te kunnen doen. 

Dus ging ik terug de schoolbanken in en volgde de opleiding voor het SEU-diploma Uitzendprofessional. De training bracht mijzelf veel, maar ook de kandidaat in het BBL-traject.
Binnen ons team discussieerden we over de mogelijkheden om de kosten van dit traject voor de werkgever te beperken. Daarmee zouden we meer kandidaten de mogelijkheid kunnen bieden een opleiding te volgen, terwijl we bedrijven verder helpen in hun vraag naar technisch geschoold personeel.

Een lager salaris kón, maar was het ook wenselijk?

Ik had net geleerd dat de beloning van allocatiegroepen – waar kandidaten zonder opleiding onder vallen – anders is in te schalen. Zo is iemand goedkoper aan te bieden, maar krijgt de kandidaat zelf wel minder loon. Deze kennis leverde nieuwe inzichten op, ook bij mijn meer ervaren collega’s en leidde tot discussies en dilemma’s. Was het wel fair, om een kandidaat tegen een veel lager salaris te laten werken? Het was zoeken naar de balans tussen regelgeving en goed werkgeverschap. Uiteindelijk besloten wij de regeling niet toe te passen.
Bij een toekomstige plaatsing zou het balletje net de andere kant op kunnen rollen. Want liever gebruik maken van de allocatieregeling, dan geen werkplek. Zo bleek mijn kersverse kennis kansen te bieden. Zo’n regeling kan net het zetje kan geven om iemand wél aan het werk te helpen of die werkervaringsplek te geven.

Vindingrijkheid om mensen aan het werk te houden

Het juridische referentiekader dat ik heb opgebouwd in de SEU-training maakt me vrijer in mijn werk. Je ziet meer keuzemogelijkheden doordat je weet wat er wel en niet kan. Ik kan mijn werk op verschillende manieren invullen, dat is zó waardevol, voor mijzelf maar ook voor de opdrachtgever en flexkracht.

Recent nog, kon ik voorkomen dat een flexkracht opgezegd zou worden vanwege de maand aanzegtermijn. De werkgever voelde zich genoodzaakt om een verlengingsbesluit te nemen, maar omdat ze er nog niet uit waren of verlenging mogelijk was, wilde ze zekerheidshalve het contract van de werknemer stoppen. Gelukkig kon ik uitleggen dat aanzegging niet nodig is bij contracten met de duur van ten hoogste 6 maanden, waardoor de medewerker niet voor zijn baan hoefde te vrezen. En ook bij verlengingsbesluiten is uitzendrechtkennis cruciaal. Als je dan kijkt naar de ketenregeling, geef je iemand de kans om maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden. Je geeft iemand de kans om aan het werk te blijven, op een manier die verantwoord is voor het bedrijf.

SEU-diploma legt praktische basis voor je dagelijkse werk

Ik sluit niet uit dat ik nog verder het arbeidsrecht induik. Het is prachtig dat ik nu een heel praktische basis heb gelegd voor mijn juridische kennis en kunde op dit vlak. Het is een onderwerp dat juristen niet altijd goed doorgronden, omdat het geen dagelijkse kost voor ze is.
Als bemiddelaar zit je er middenin – daarom doe je het SEU-examen.
Maar ook als je in HR werkt moet je beslissingen nemen over de inkoop van arbeid.  Aan de ene kant is het aan de dienstverlener om iemand daar goed in mee te nemen. Aan de andere kant is het waardevol als je als HR zélf ook weet hoe het zit. Het gaat om risico’s inperken en kansen benutten voor zowel werknemer als werkgever. Parate kennis is daarin cruciaal.

Ik heb een geweldige verdiepingsslag gemaakt. Ik voel me vrijer in mijn rol en   Dat is wat een training met je kan doen!

Terug naar nieuws

Recente berichten

Toetselement optimaliseert kennisopbouw en ontwikkeling

In een wereld die voortdurend evolueert en waarin het bijhouden van kennis essentieel is, speelt permanente educatie (PE) een centrale rol voor werkende professionals, vooral in dynamische sectoren zoals de flexbranche. Om de effectiviteit van leeractiviteiten te vergroten en daadwerkelijke kennisoverdracht te meten heeft SEU een toetselement opgenomen in het PE kader. Lees in dit artikel over het belang van deze voorwaarde en de voordelen ervan voor zowel professionals als werkgevers in hun streven naar continue professionele groei.

Lees verder »

“Scholing is geen kostenpost maar een investering”

Als professionals in de uitzendbranche weten we allemaal hoe belangrijk scholing is. Maar waarom is het eigenlijk zo cruciaal? Barbara Kramer benadrukt de waarde van opleiden in een gesprek met Wim Davidse: scholing is niet alleen een kostenpost, maar vooral een slimme investering in het succes en groei van je bedrijf. Benieuwd naar de inzichten en visie van Barbara?

Lees verder »

Wil je ook het laatste examennieuws & tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in. Je ontvangt ongeveer 6-8 per jaar de SEUpdate.

Ben je werkgever (bijv hr-manager of vestigingsmanager voor het eigen personeel bij flexorganisatie) of werknemer (bijv. uitzend- of backofficeprofessional, SEU-examenkandidaat). Kies wat bij je rol past, zodat je de juiste SEUpdate ontvangt.

Vul 1 KEUZE in
Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het toesturen van de SEUpdate en delen jouw gegevens niet met derden.